Kolaci bez jaja

100 recepata i više za kolače bez jaja i kravljeg mlijeka

za zdravu i sretnu djecu


Drage mame,

moje ime je Karolina Orlić i danas vam predstavljam knjigu recepata koja je rezultat više od 100 sakupljenih i isprobanih recepata i savjeta za izradu kolača bez jaja i kravljeg mlijeka.
Ovu knjigu mogu koristiti alergičari, vegani, vegetarijanci ali i svi oni koji moraju paziti na zdravlje, a ne žele se tako lako odreči kolača.

Ideju za knjigu sam dobila od mog dvogodišnjeg sinčića Orijana koji je alergičan na jaja, mlijeko, pšenicu, rajčicu, bijelu ribu, plavu ribu, ovčju vunu, perje i ostalo.Kada smo saznali rezultate alergotesta našli smo se u situaciji u kojoj smo se morali snalaziti, isprobavati i ne odustajati.

Koliko puta ste htijeli svom sinčiću ili kćerkici pripremiti neku tortu, kolač, desert ili sladoled koje bi i ono moglo pojesti i uživati kao ostala djeca?
Danas smo svjedoci sve većeg porasta alergija na hranu i konzervanse kako u djece, tako i u odraslih.
Djeci alergičarima je smanjen izbor konzumiranja gotove pripremljene hrane i slatkiša, ali s druge strane svjesni smo da se puno zdravije hrane nego ostala djeca.
Iako će s vremenom neke alergije dijeteta na određenu hranu nestati, ipak dok se to ne dogodi, ostaju one prilike kada bi svojem dijetetu ispekli kolač za posebne prigode, rođendane, za vrtić i školu, a jednostavno ne možete.

Koliko ste puta bespomoćno tražili na internetu neki recept u kojem sastojci za neki kolač neće naškoditi malom alergičaru?
Sa istim tim problemom sam se našla i ja kad sam saznala da je moje dijete alergično na mlijeko, jaja, pšenicu, bijelu i plavu ribu i rajčicu.
Iako je iz svakodnevne prehrane i jelovnika lako izbaciti pojedinu namirnicu kao npr. rajčicu kao salatu ili umak od rajčice, ostao je problem kolača koji ima tri zabranjena sastojka; pšenicu, jaja i mlijeko.

Ovdje ćete naći 120 brzih i jednostavnih recepta za proslave, dječje rođendane, okupljanja prijatelja te slatki pladanj sitnih kolača, krafni, maštovitih keksa, voćne umake i kreme kojima možete puniti palačinke, pite i torte, te glazure i marmelade za premazivanje kolača.
Isto tako ovdje ćete naći bazni recept kako sami spraviti kokosovo mlijeko, biljno vrhnje, sladoled i sl. koje ćete moći dalje primjeniti u svojim receptima.
Recepti su pisani jednostavno, razumljivi i manje iskusnim kuharicama, a za mjerne jedinice često sam uzimala ni manje ni više nego šalice.

Blagdani, praznici i nedjelje su prolazili u traženju recepata koji bi bili ukusni i ne tako drugačijeg okusa od naših starih kolača.
Nakon jednog pregorenog električnog miksera, jednog električnog štapa, jedne električne sjeckalice i poludjele pečnice sakupila sam recepte koji se mogu prilagođavati ovisno o alergijama i koji su ukusni svim ukućanima.
Najbolji kompliment ili komentar koji sam mogla dobiti je pitanje: - Zar u ovome nema jaja? A od mog dragog dvogodišnjaka koji još baš ne priča previše: - Njam, njam!

Sastojci poput citrusa, voća, orašastih plodova, čokolade se mogu jednostavno izbaciti ili zamijeniti po vlastitom izboru i kolač će i dalje biti ukusan.
Neki recepti su potekli iz vlastitog iskustva i isprobavanja, dok su neki recepti prevedeni sa talijanskog i engleskog jezika i dorađeni ovisno o ukusima ukućana.
Sve u svemu rezultat svega je knjiga sa više od 100 recepata za torte i kolače bez jaja i kravljeg mlijeka.
Cijena knjige je 120 kuna.

Knjiga sa 150 stranica sadrži i mnoštvo jednostavnih savjeta o zamjenama i sitnicama koje će vaš kolač učiniti savršenim, mjernu tabelu za pomoć u pripremi, popis štetnih emulgatora koje bi bilo poželjno izbjegavati, te stranice za vaše osobne recepte i bilješke.

Kako sam se snalazila?
Umjesto kravljeg smo koristili biljno, rižino ili pirovo mlijeko.
U početku sam pšenicu zamjenila rižinim brašnom, a kasnije pirinim integeralnim.
Sojino mlijeko nisam upotrebljavala jer je soja sama po sebi jedan alergen pa nisam željela riskirati, ali to ne znači da vi ne možete.

Zar ne bi bilo lijepo spraviti vlastiti biljni jogurt ili sir, pa ih dodavati u kolače?
U knjizi ćete naučiti kako to napraviti.

Jaja sam izbacila i zamijenila kombinacijom bilnjih jogurta, sode, mineralne vode, bio praškom za pecivo i octom ili sokom od limuna.
Uvijek se iznova iznenadimo kad jedemo kolače znajući da su spravljeni bez i jednog jajeta, a opet su tako ukusni.
Tajna je u dobroj kombinaciji svih ostalih sastojaka za kolač i nešto iskustva, pa neka ova knjiga bude vaš tajni saveznik u spravljenju kolača.

Za recepte u koje ide glatko pšenično brašno, uglavnom biskvite, upotrebljavala sam zamjensko brašno koje je finije mljeveno, npr rižino brašno ili pirovo brašno tip 650, opet ako sam htijela zdraviji kolač upotrebljavala sam integralna brašna.
Razvaljano tijesto pravljeno od integralnog brašna će biti uvijek deblje neko da radite sa nekim glatkim brašnom, ali će zato pita ispasti prava domaća pita.
Osobe koje imaju problema sa glutenom će jednostavno upotrebljavati za kolače i pite bezgluteinsko brašno za kolače.

Za pudinge i kreme koristim kukuruzni škrob ili rižin - koji nije ništa drugo doli fino mljeveno rižino brašno, a marmelade spravljam bez konzervansa.
Isprobala sam i agar agar u pudinzima ali nekako sam se bolje snašla sa škrobom, vjerojatno zbog nostalgije za bakinom kuhinjom.

Neke od vrsta kolača koje možete naći u knjizi su i čokoladni tartufi, raffaelo kuglice, bademovi keksi, marcipan-poljupci, schwarzwald tortu, kolač na metre, dunavske valove, čokoladni užitak, jafa kolač, krempite i još mnogo drugih vrsta.

Svrha ove knjige sa receptima je da vam posluži kao ideja i temelj za spravljanje vaših osobnih kolača te da kao takva nađe mjesto u vašoj slatkoj obiteljskoj riznici.

Kako napraviti naruđbu?

Molimo da kliknete na NARUČI i popunite sa sljedećim podacima kako bi vam u što kraćem roku poslali knjigu:

Kako naručiti knjigu?

Cijena knjige je 120 kuna + troškovi poštarine 24 kune i 80 lipa.
Nakon što naručite knjigu poslat ćemo vam otkupnu pošiljku.
Knjigu šaljemo putem Hrvatske pošte kao preporučenu otkupnu pošiljku.
Ukoliko poštar u trenutku dostave ne pronađe nikoga od ukućana, ostaviti će obavijest sa kojom ćete knjigu podići na pošti.
Knjigu plaćate prilikom primitka pošiljke.
Poštarina za preporučenu otkupnu pošiljku iznosi 24 kune i 80 lipa.


Želim vam uspjeh i zadovoljstvo pri pripremanju vaših kolača za cijelu obitelj,

Karolina Orlić

P.S. Ova knjiga recepata je primjerena ljudima sa alergijom na hranu i ljudima koji imaju intoleranciju na određene namirnice i konzervanse, veganima, vegetarijancima, za djecu i sve osobe koje žele paziti na svoje zdravlje.

P.P.S. Neka vam ova knjiga bude saveznik u pravljenju vaših kolača, biskvita, keksa, bombona, krema, umaka, marmeladi i drugih slastica.
Uz savjete, mjernu tabelu i upute za pripremu iznenadite svoju obitelj slasnim kolačima. NARUČI

na početak stranice

Copyright © 2010 by Karolina Orlić